Categories
Peergroup

Huilende Bruiden

Tijdens de luisterwandeling Huilende Bruiden neemt documentairemaker Tom Tieman je mee langs de Hamdijk bij Bad Nieuweschans waar enkele Oldambtster boerderijen staan. Een persoonlijke zoektocht naar waarde die voert langs boerderij-eigenaren, historici en erfgoedbewakers. Wat bewaren we en wat niet? En wat laten we achter voor latere generaties? Een luisterwandeling over erfgoed, vergankelijkheid en de noodzaak van bewaren.

Kinetophone maakt de muziek voor deze wandeling, en Eva Waterbolk schreef mee aan het themanummer. Kinetophone en Tieman werkten eerder samen voor de documentaire De laatste boer van Euvelgunne.

Wie over de uitgestrekte vlakten van Oost-Groningen rijdt, ziet ze al van verre opdoemen: enorme, statige herenboerderijen. Gebouwen die zich kenmerken door een deftig voorhuis met ornamenten en een grote graanschuur. Het rijke uiterlijk danken ze aan de ongekende welvaart van de herenboeren die er woonden ten tijde van de Graanrepubliek; de glorietijd van de regio.

Nu dreigen veel van deze monumentale boerderijen te verkommeren tot onverkoopbare gebouwen. De eigenaren van de boerderijen kunnen het onderhoud niet dragen. De boerderijen en graanschuren zijn te groot. Het herstel en onderhoud te kostbaar. De schuren storten in, de voorhuizen verpauperen en het pleisterwerk van de vrouwenbeelden bladdert af. Huilende Bruiden, worden ze ook wel genoemd. Dit erfgoed van de Graanrepubliek staat op het punt van instorten. Wat doen we om het tij te keren? En wat gaat er verloren als we niets doen?

Voor meer praktisch info, data en tickets kijk hier.

Categories
documentary

I found your film

Het nieuwe filmproductiebedrijf Rue du Labrador films heeft een eerste film afgeleverd en die heet I found your film. De film gaat over Tijmen van Dijk die misschien wel geobsedeerd is door het vinden van oude foto’s die door andere mensen zijn weggegooid, of achtergelaten. Hij struint rommelmarkten en kringloopwinkels af om ze te vinden en ontwikkelt ze dan zelf om ze vervolgens op Instagram te plaatsen met de hashtag #ifoundyourfilm.

Tijmen van Dijk bekijkt oude negatieven in een kringloopwinkel (Still IFYF)

Jelte van Lente en Hanne van der Velde maakten deze film en ze vonden dat de muziek van Kinetophone goed zou passen bij het onderwerp. Wij hebben een soundtrack gemaakt van bijna 11 minuten. De film ging in voorpremière in Fotogalerie Noorderlicht, is goed ontvangen en genomineerd voor Beste Groninger Film in de categorie Fictie.

Categories
Fiction

The beholder

Rosa Geertsema-Lackroy is een jonge talentvolle filmmaker. Haar werk gaat ergens over en dat spreekt ons aan. Ze vertelde bij de Filmclub in Groningen over haar film en crowdfunding voor die film en het bleek dat ze nog niet echt over muziek had nagedacht. Dus boden wij onze diensten aan, om de film en haar ideeën over hoe mensen met elkaar om zouden moeten gaan.

De film heet The beholder en gaat over een vrouw die een verstoord zelfbeeld heeft. Haar is altijd verteld hoe mooi ze is en nooit vroeg iemand haar wie ze was of wat ze dacht. Als ze bij een jonge fotograaf, een asielzoeker uit Syrië, komt voor een foto brengt hij haar in de war.

We maakten een soundtrack die misschien weinig melodieus is, maar des te meer op het gevoel van de film gericht is.

Categories
Live Soundtrack

Häxan

Live Kinetophone soundtrack bij Benjamin Christensen’s HAXAN (1922)

De première van Häxan op het IFFRiG was uitverkocht. Meer dan 200 mensen in de kerk keken naar Häxan, een fantastische film, letterlijk en figuurlijk, met moderne cinematografische vondsten en prachtige animatie scènes. De reacties op onze soundtrack waren ontzettend goed, eigenlijk overal waar we deze gespeeld hebben in 2017-2018. We zijn heel blij dat we bij deze film een soundtrack hebben kunnen maken, de film verdient het om vaak gezien te worden.

Thomas houdt bij het begin van de voorstelling een korte introductie, zodat mensen begrijpen wat ze gaan zien en hij vertelt hoe we als band het maken van een soundtrack aanpakken bij een film van meer dan 95 jaar oud. De filmtaal van een dergelijke film is heel erg rijk, maar zeker ook heel anders dan we nu gewend zijn.

Dyzlo film interviewde René over onze performance na de voorstelling in Eye voor Imagine Filmfest.

Playlist 2017-2018

IFA Assen || Imagine Filmfestival Amsterdam (EYE) || Spoiwa Kultury, Stettin (Poland) || Performing Arts Festival Noorderzon Groningen || Filmfestival Eindhoven || Noordelijk Filmfestival Leeuwarden.

Fotocredits to: Bob de Vries, Almichael Fraay a.o.

Categories
Live Soundtrack

Un Chien Andalou

Sinds 2016 staat deze fantastische surrealistische film van Buñuel en Dali in onze speellijst. Ondanks dat deze film veel vaker opnieuw voorzien is van een soundtrack denken we toch iets toe te voegen aan de bestaande versies. De soundtrack is melodieus, subtiel en er zijn veel wisselingen die de scenes versterken en de film als een geheel neerzetten ondanks de fragmentarische droomachtige sequenties.

Luister hier naar een podcast waar René wordt geïnterviewd door de mensen van Glasnost Radio.

Kinetophone in de Machinefabriek (Groningen) tijdens Rumbling Earth 2016